De leukste muziekschool van Eindhoven & Nuenen!
Oleksandr Novakov
Stijlen:
Jazz
Rock
Pop
Funk
Improvisatie
Alle stijlen
Lesdagen:
Maandag
Dinsdag
Donderdag
Leslocaties:
Samarialaan, bs Cornelis Jetses, Woensel, Eindhoven
Keverberg, Hanevoet, Gestel, Eindhoven
Bs De Rietpluim, Nuenen

Muziekdocent Oleksandr Novakov

Hoe lang maak je al muziek?

Sinds mijn zevende ben ik al bezig geweest met muziek. Toen bracht mijn moeder me naar een muziekschool, waar ik leerde hoe ik zowel de balalaika als de piano moest bespelen. Op mijn dertiende ben ik begonnen met het spelen van basgitaar in een schoolbandje, wat ik ontzettend leuk vond! Sindsdien heb ik zowel klassieke als jazzmuziek gestudeerd en blijf ik constant spelen.

Wat maakt jouw instrument zo leuk?

De diepe en krachtige klanken van de basgitaar zijn niet alleen meeslepend mooi, maar ook van onschatbare waarde in een band. Wanneer een bassist even stopt met spelen, merk je dat meteen! Baspartijen zijn vaak ook zeer ritmisch, waardoor je de hele vloer kunt laten dansen!

De gitaar is enorm expressief! Hij kan variëren van zacht en teder tot gedreven en energiek, dankzij de vele verschillende technieken die beschikbaar zijn voor verschillende stemmingen! Bovendien kun je gemakkelijk een aantal akkoorden leren spelen en een bevriende zanger(es) of jezelf begeleiden!

De piano is buitengewoon veelzijdig; je kunt er (bijna) alles op spelen en je hebt het volledige bereik onder je vingers, van de allerlaagste tot de allerhoogste noten. Geen ander instrument kan dat evenaren!

Welke instrumenten speel je nog meer?

Ik heb ook contrabaslessen gevolgd en om mijn ritmegevoel scherp te houden, oefen ik nu zelf op percussie-instrumenten. De balalaika herinner ik me natuurlijk nog van mijn jeugd. Maar ik speel actief piano en gitaar.

Wat vind je het leukste aan lesgeven?

Natuurlijk vind ik het als docent geweldig om te zien wanneer een student muzikale vooruitgang boekt. Maar het allerleukste is het plezier dat voortkomt uit het proces van het tot leven brengen van muziek en jezelf uitdrukken door middel van muziek!

Welke artiest/band geeft jou veel inspiratie?

Ik vind inspiratie bij veel artiesten uit verschillende genres, van klassieke muziek tot rock en jazz, van Mozart en Brahms tot Sting en Snarky Puppy. Er is zoveel geniale muziek in de wereld!

Treed je zelf ook op?

Voordat ik naar Nederland kwam, was ik bijna 10 jaar lang bassist in een professionele begeleidingsband genaamd "Unity" in Kyiv, Oekraïne. Met Unity traden we op met vele grote Oekraïense artiesten en werkten we ook als huisband bij verschillende muzikale tv-programma's, zoals X-Factor. Daarnaast maakte ik een aantal jaren deel uit van de band van Eurovisie-winnares Jamala, met wie ik veel tourde en op twee albums speelde.

Tegenwoordig treed ik op met verschillende artiesten, waaronder Ptakha (elektronische ethno), Maryana Golovchenko (traditionele Oekraïense muziek) en Balboa-Afrojazz (afrobeat).

Wat is het beste concert dat je ooit gezien hebt?

Ik heb zoveel topartiesten live gezien dat het moeilijk is om er maar één te noemen. Avishai Cohen, Charlie Haden, George Benson en Earth, Wind & Fire behoren zeker tot mijn favorieten. Een paar jaar geleden waren mijn dochter en ik samen bij een concert van Three Days Grace, dat was een totaal andere ervaring dan ik gewend ben, maar ook erg leuk!

Wat is je favoriete nummer om te coveren?

Er zijn zoveel nummers, maar ik cover altijd graag "Lovely Day" van Bill Withers. Ook transcribeer ik graag jazzsolo's van grote meesters die op een ander instrument zijn gespeeld, bijvoorbeeld op saxofoon. Dat is ook een vorm van coveren!

Sinds welk jaar geef je les?

Nadat ik in 2008 was afgestudeerd aan een muziekcollege, begon ik met lesgeven bij een muziekschool. Na enkele jaren stopte ik even omdat ik te veel optredens kreeg. Een paar jaar geleden ben ik weer begonnen, nu met meer ervaring en kennis over muziek.

Waar kunnen we jou ‘s nachts voor wakker maken?

Chocoladenoten!

Wat wil je verder nog over jezelf vertellen?

Ik heb ook een technische aanleg, dus sommige dingen kan ik gemakkelijk repareren, zoals het afstellen van een basgitaar!