De leukste muziekschool van Eindhoven & Nuenen!

Noten leren lezen

Het is per instrument verschillend of het noodzakelijk is om noten te leren lezen. Voor een aantal instrumenten is het belangrijk om noten te kunnen lezen en schrijven. Hierdoor kan je hetgeen dat je speelt delen met anderen en het zorgt ook voor snelheid. Je kan een muziekstuk sneller spelen als je de juiste noten/akkoorden hebt. Als je noten kan schrijven dan bepaal jij wat er op papier komt en wat je mooi vindt om te spelen!

Als snel leer je losse noten lezen, merk je hoe een noot samenhang heeft met andere melodische noten en krijg je aandacht voor staccato en legato, de leestekens (fermate, vioolsleutel, g-sleutel, bassleutel, f-sleutel etc.) en herhalingen (coda, da capo, dal segno, herhanginspuntjes etc.). Ook leer je de dynamiek van de noten (pianissimo, piano, forte, fortissimo, crescendo etc.) Noten lezen is heel handig als je het goed kan. Bij MijnMuziekles leer je dit op een leuke en juiste manier!

Ben je dyslectisch? In dit geval is het voor jou het prettigst om samen met je docent te overleggen wat voor jou de beste methode is. Bij dyslexie werkt het soms beter om eerst het instrument te leren bespelen en later pas het noten lezen en schrijven op te pakken.

Piano

Tijdens pianoles leer je noten en/of akkoorden lezen, afhankelijk van je wensen. Over het algemeen wordt er gestart met het leren van noten. Je maakt gebruik van het twee-handensysteem, waarbij je zoals de naam al zegt, beide handen gebruikt.

Gitaar

Bij kinderen wordt er meestal gebruik gemaakt van een methodeboekje, hierbij leer je noten lezen. Ook volwassen kunnen gebruik maken van een lesmethode. Wil je liever gitaarles zonder noten te leren lezen dan kan dit ook. Je leert dan het lezen van tabs en gebruik van akkoorden (chord sheets). Een combinatie van noten, akkoorden en tabs is ook mogelijk.

Zang

Als je zangles volgt is het niet noodzakelijk om noten te kunnen of leren lezen. Als je dit wel wil, is dat natuurlijk mogelijk. Bijvoorbeeld bij zingen in een koor is het wel handig om noten te kunnen lezen.

Drums

Ook voor drums is er een notensysteem wat erg handig is tijdens de drumlessen. Bij een methodeboekje wordt er gebruik gemaakt van drumnoten. Wanneer tijdens de les een drumpartij wordt uitgezocht, kan deze in drumnoten worden opgeschreven. Wil je liever geen gebruik maken van noten bij het drummen? Laat dit vooral weten, dan is dit ook mogelijk.

Keyboard

Op een keyboard speel je met je linkerhand de akkoorden en met je rechterhand de melodie. Hierdoor is het noodzakelijk om noten te lezen, er zijn verschillende methodes te gebruiken waarin je deze noten leert.

Basgitaar

Leren lezen voor basgitaar is vergelijkbaar met een gitaar, alleen heb je de twee hoogste snaren niet zoals bij gitaar. Je kan noten leren lezen via een methodeboekje. Als je geen gebruik maakt van een methode en liever geen noten leert lezen, kan je gebruik maken van tabs tijdens de lessen.

Viool

Bladmuziek is een belangrijk onderdeel van vioolles, daarom wordt er bij vioolles altijd een methode gebruikt waarbij je noten leert lezen. Er wordt gebruik gemaakt van een melodiesysteem, je speelt noot voor noot. Het is ook mogelijk om ensemble te spelen met andere leerlingen, waarmee je je gehoor traint.

Boek nu een gratis proefles

Bij MijnMuziekles mag je gratis een muziekles proberen zonder verdere verplichtingen. Vind je het leuk? Kies dan voor een abonnement of een 5-rittenkaart.
Boek gratis proefles